Universell utforming av innhold i Mitt UiB
Som ansatt har du ansvar for at alt innholdet ditt i Mitt UiB er universelt utformet.
Universell utforming av innhold på våre sider vil si at det skal utformes på en slik måte at det skal kunne brukes av alle studenter og ansatte. Dette er et lovpålagt krav. Nytt fra 2023 er et krav om at alle nettsteder skal ha en tilgjengelighetserklæring. Disse vil dukke opp ved stadig flere nettsteder framover. Med erklæringen er det kontaktinformasjon, hvor de som opplever mangelfull utforming kan ta kontakt. Men hovedjobben er å få alle våre innholdsprodusenter til å lage innhold som er universelt utformet, i langt større grad enn det er i dag. Da er det behov for kursing og bevisstgjøring.
UU-tilsynet har laget arbeidsverktøy for å teste hvordan innholdet passer opp mot de 47 suksesskriteriene som sektoren er pålagt å følge. Det er de ansatte med systeimeieransvar som har hovedansvar her, men alle som produserer innhold som skal lese av studenter bør sette seg inn i hva dette handler om. Du vil bli møtt med dette kravet for alt som skal publiseres, i økende grad. Også internasjonalt, da dette er noe mange andre europeiske land har hatt som et krav en stund (EU-direktiv 2016/2102).
Ved Universitetet I Bergen kan du få hjelp og innsikt hos “UiB Universell”. På deres nettsider Nettsiden til UiB Universell finner du ressurser for ansatte.
Det viktigste tipset vi kan gi når det gjelder Mitt UiB er å ta dette kurset i Mitt UiB: Kurs i Universell Utforming Den første modulen i dette kurset omhandler Canvas. Tar du hele dette kurset er du godt skodd.
Høsten 2022 og våren 2023 har IT og systemeiere testet innholdet i Mitt UiB for å se hvor vi bør bli bedre. Dette er de tydeligste fellesnevnerne:
- Manglende alternativ tekst for illustrasjoner, eller bruk av lite informativ tekst som f.eks filnavnet.
- Tenk alltid på kontrast når du bruker farger.
- Lite bruk av formattering av teksten (overskrifter,underoverskrifter, brødtekst). Tenk at alt bør formatteres, som om du skrev en artikkel i word. I editoren i Mitt UiB finner du det under “avsnitt”.
- Lenketekster bør være mer informative. Bruk litt tid på å lage en lenketekst som forteller leseren hvor de blir sendt. Unngå bruk av “her”
- Feil bruk av tabeller. Tabeller skal ikke brukes til å lage god layout på en side. Det blir forvirrende for en skjermoppleser, og tabulatorbruker. Tabeller skal kun brukes til data
- Lister med kulepunkter. Det må du gjerne bruke, men husk at en skjermoppleser foretrekker nummererte lister
Innebygd i Mitt UiB har vi en tilgjengelighetstester som sjekker teksten din. Det er den lille menneskefiguren under editoren. Bruk den. Og mens du sjekker emnet ditt: kjør gjerne lenkevalidatoren også, så får du listet opp de lenkene som leder feil sted.
Hver nettleser har innebygd programvare for å sjekke tilgjengeligheten, og det finnes hundrevis av digitale hjelpeprodukter på markedet. De fleste er gratis, noen må du betale for. Hvis du f.eks installerer Wave som en gratis plugin til din nettleser så sjekker den siden din på et par sekunder.
Ta kurset, og bruk denne sjekklisten på 6 punkter når du produserer nytt innhold i Mitt UiB. Det er nok til å heve nivået betraktelig.